Denna video är en 57 minuter lång intervju med professor Thomas Seyfried från Boston, som under sin c:a 40-åriga karriär huvudsakligen sysslat med cancerforskning. Han har skrivit mer 150 vetenskapliga artiklar i ämnet och givit ut två böcker, varav den senaste ”Cancer is a Metabolic Disease”rönt stor uppmärksamhet eftersom den vänder upp och ner på hela perspektivet om vad som är orsaken till cancer och därför också om hur cancer bör behandlas.

Otto Warburg

Redan 1926 fastslog Otto Warburg (Nobelpris 1931) att cancercellens mitokondrier är sjuka. Och detta konstaterande gäller än idag. Hos alla cancerformer är mitokondrierna icke-funktionella och enligt Seyfried kan man idag inte hitta någon cancerform där detta inte gäller. Olyckligtvis glömdes denna insikt bort när man 1952 upptäckte DNA-spiralen som kunde förklara ärftlighet (Nobelpris 1958) och därmed ärftliga mutationer som förklaring till cancer. Alltsedan dess har cancerforskningen därför, enligt Thomas Seyfried, varit felaktigt inriktad på att cancer orsakas av genetiska mutationer. Denna inriktning förklarar också de nutida behandlingarna kirurgi, strålning och cellgift, vid vilka det gäller att  skada det genetiskt muterade DNA:t så mycket att dessa celler inte kan överleva och sprida mutationen vidare; Man skär bort tumören, strålar det kvarvarande i området och förstör med gift alla de celler som inte dött av strålningen.   

Framgångarna sparsamma  

Tyvärr har denna behandlingsstrategi, med några viktiga undantag, inte varit särskilt framgångsrik. Professor Thomas Seyfried menar att läkekonsten tvärtom med denna strategi är på väg att förlora kriget mot cancern och att vi faktiskt inte har gjort och inte gör några större framsteg. Överlevnaden i tid för den enskilde cancerpatienten ökar visserligen långsamt, men samtidigt är det fler som får cancer och fler som dör i cancer. Och enligt alla förutsägelser kommer det att fortsätta så om man följer samma strategi. Som biverkan till denna behandling har man fått väl kända men tidsmässigt begränsade skador på framförallt immunsystemet men också på cirkulationssystemet, nervsystemet, tarmfloran, njurar etc., dvs. allt det som en frisk kropp behöver för att kunna fungera optimalt. Dessutom är kan behandlingen vara plågsam under mycket lång tid – om man överlever, vilket många faktiskt inte gör.   

Immunterapi

Den nya modaliteten ”immunoterapi” kommer inte heller att vara särskilt framgångsrik, enligt prof. Thomas Seyfried, eftersom den baseras på samma inkorrekta teori. Det finns nämligen alldeles för många olika genetiska mutationer, t. o.m. inom en enskild tumör, för att man skall lyckas pricka rätt med sin immun-terapi och denna kommer inte heller att vara utan allvarliga biverkningar. 

Förklaringen: Modern livsstil

Förklaringen till att allt fler drabbas av cancer är istället den moderna livsstilen. Man äter ohälsosam och ofta processad föda samt är mindre fysiskt aktiva än för hundra år sedan. På något sätt blir mitokondrierna skadade av den moderna livsstilen varvid cancercellen inte längre kan andas med hjälp av syrgas – såsom en frisk cell gör. När cancercellen inte kan andas med syrgas kan den inte heller tillgodogöra sig hela den energimängd som finns lagrad i glukos (socker) utan tillgodogör sig endast c:a 5% genom det allra första steget i energiproduktionen, glykolysen (glykos=socker; lys=sönderdela), medan de två andra stegen, citronsyre-cykeln och elektrontransport-kedjan, som tillsammans producerar 95% av energin, förblir stängda för cancercellen. Denna har inte heller någon flexibilitet och kan inte förändra sin metabolism till att använda fettsyror eller ketonkroppar, vilket är mycket gynnsamt för friska celler, därför att mitokondriens mekanism för även detta är störd. Påföljden blir att cancercellen blir helt beroende av socker, som den måste konsumera c:a 20 gånger så mycket av för att utvinna samma energimängd som en frisk cell. 

Socker får tumören att växa

Det är dock inte bara så att mycket socker behövs för att tumören skall överleva utan ju högre blodsocker man har desto snabbare växer tumören och vice versa, vilket Thomas Seyfried och hans grupp har visat både i studier på möss och på människor med olika typer av cancer t. ex. bröst-, hjärn-, tjocktarm- etc. Man fann att det bästa var låg kalorimängd, inga kolhydrater alls, samt ketogen kost. Detta samband har inte alls uppmärksammats av onkologer i gemen utan överallt i hela världen ger man cancerpatienter på onkologiska kliniker socker och hög kolhydratkost utan att reflektera. Detta kommer emellertid bara att öka tumörers tillväxt, menar prof. Seyfried.

Maggie och Brad Jones

Bland prof. Thomas Seyfrieds vetenskapliga publikationer finns flera fallbeskrivningar som rör scenarios före och efter cancerbehandling med endast metabola metoder. I en dokumentärfilm i 4 avsnitt (”The Cancerevolution”) har paret Maggie och Brad Jones sammanställt personliga berättelser av patienter som diagnostiserats med ”terminal cancer” men som med kalorirestriktion, ketogen kost utan kolhydrater kunnat få bukt med sin cancer och leva ett normalt liv.  

Glioblastom och ketogen kost

Intervjuaren Cecilia Strandevall hade uppmärksammat ett sådant fall och ber Thomas Seyfried att kommentera detta. Det rörde Pablo Kelly som led av en inoperabel hjärntumör, glioblastom. [https://www.youtube.com/watch?v=BxFzPWr7qq8] Prognosen är mycket dålig och med denna tumör överlever man  endast något år med konventionell behandling, vilket inte förändrats på hundra år, trots alla terapeutiska insatser.   

Onkologerna ville ge strålning och cellgifter. Pablo avböjde emellertid denna behandling och valde ketogen kost. Han mätte och registrerade socker och ketoner i sitt blod varje dag och detta fortsatte han med i 5 år. 

Prof. Thomas Seyfried blev förvånad när han efter ett år fick ett e-mail från honom. – Va ! Lever du fortfarande? 

– Jodå! 

Pablo har nu överlevt i 10 år. Han har gift sig och fått två barn. Han är inte helt botad. Tumören är nämligen kvar, men han lever. Metabol behandling kan inte garantera att man blir botad men att man i alla fall lever mycket längre än som skulle blivit fallet om man tagit konventionell behandling, menar Thomas Seyfried. 

Metaboliskt behandlingsschema

Hans grupp håller nu på att sammanställa ett metaboliskt behandlingsschema för cancerpatienter utifrån dessa insikter, som, när det är färdigställt, skall spridas till alla onkolog-kliniker i hela världen. Han tror på en mjuk övergång till alltmer kostbehandling av cancer och en kombination av konventionell och metabol behandling. Det finns visserligen stora ekonomiska intressen i konventionell cancerbehandling men det stora motståndet bland onkologer mot nya behandlingsformer står huvudsakligen på ideologisk grund. Man vill inte tro på det nya och håller krampaktigt fast vid det gamla. Och därför måste förändringen komma utifrån. De som är inne i systemet kan inte tänka ”utanför boxen”.